Esteettömyyden näkökulmasta – kiusa se on pienikin kiusa! Jo parin senttimetrin kynnykset voivat rajoittaa ihmisten liikkumista ja elämää omassa kodissa tai julkisissa tiloissa. Olemassa olevan rakennuskannan haasteena ovat ratkaisut, joita on tehty omin jaloin liikkuvien ihmisten tarpeista lähtien. Ei vaan ole ymmärretty, miten pienestä vapaa liikkuminen voi olla kiinni. Eikö pyörätuolia tai rollaattoria muka saa nostettua kynnyksen yli? Ei, jos sinulla on esimerkiksi heikentyneet käsivoimat tai ongelmia tasapainon kanssa.
Olisiko kynnyslistasta, -kiilasta, -levystä tai minirampista apua tilanteeseen? Varmasti, siis jos tietäisi, mitä nämä termit oikeastaan tarkoittavat!
Kynnyslista ”TP” – kun korvataan kynnykset!
Yksinkertaisin tapa helpottaa liikkumista on poistaa sisäkynnykset kokonaan ja asentaa niiden tilalle alumiinilistat. 105–200 mm leveistä listoista löytyy kolme värivaihtoehtoa: eloksoitu tumma shampanja, alumiini sekä puujäljitelmä. Listat on helppo sovittaa lattian väriin ja materiaaliin. Haluttaessa alumiinia voi työstää ovien karmilistojen mukaisesti. Lista on viistottu kummaltakin puolelta ja korkeimmalta kohdaltaankin TP-lista on vain muutamien millimetrien korkuinen.
Kynnyskiila ”TR” – kun ylitetään kynnykset!
Kynnyskiilat soveltuvat tiloihin, joissa kynnyksiä ei voi poistaa. TR kiinnitetään olemassa olevaan kynnykseen. Eli ruuvataan ruuvit kynnykseen listassa olevien hahlojen kohdalle, jolloin kiila lepää ruuvinkantojen päällä. Tarvittaessa kiila on helppo irrottaa, esimerkiksi siivouksen ajaksi. Kynnyksiä on erikorkuisia ja syvyisiä, mikä mahdollistaa itselle sopivan nousukulman valitsemisen. Syvyysmitat ovat 145, 205 ja 300 mm. Kynnyskiila on 960 mm leveä ja värivaihtoehdot ovat eloksoitu tumma shampanja, alumiini sekä puujäljitelmä.
Vanhemmissa kiinteistöissä, joissa lattia saattaa olla epätasainen tai kynnysmateriaali estää ruuvien kiinnittämisen, voidaan käyttää kumisia kynnyskiiloja. Nämä kiilat kiinnitetään joko liimanauhalla tai erikoiskiinnikkeillä kulmistaan. Kiiloja on erikorkuisia.
Tuulikaapit ovat haasteellisia tiloja kynnysten osalta. Ulko-oven kynnys vaatisi 30 cm syvän luiskan asentamista, mutta sisempi ovi avautuu tuulikaappiin päin eikä tilaa jää tämän kokoiselle kynnyskiilalle. Koska sisempää ovea ei luonnollisestikaan voi poistaa, on helpoin tapa ratkaista ongelma korottamalla koko eteisen lattia kynnyksen tasoon erillisellä irrotettavalla ”lisälattialla”. Parvekkeille ja terasseille tehdään usein myös korotuksia, joihin luiskien liittäminen on helpompaa.
Kynnyslevyt – kun tarvitaan siirrettävä ratkaisu!
Kiinteästi paikalleen asennettavat listat ja kiilat eivät toimi esimerkiksi kylpy- ja wc-tiloissa, joissa on korkea, oven taakse asennettu kynnys. Tällaisen kynnyksen luiskaaminen edellyttäisi oven lyhentämistä. Ongelmia syntyy myös esimerkiksi kerrostaloasuntojen eteiskäytävissä, joista avautuu ovia asunnon muihin huoneisiin. Kiinteiden luiskien tai lattiakorotusten käyttäminen ei olisi toiminnallisesti järkevää.
Siirrettävät kynnyslevyt tarjoavat ratkaisun tällaisiin tiloihin. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että jonkun on laitettava levy paikoilleen ja otettava se pois käytön jälkeen, koska ovi ei aina mene kiinni, kun levy on paikoillaan. Toiminnaltaan kynnyslevy on hyvin yksinkertainen. Levy taivutetaan siten, että sen keskiosa lepää kynnykseen päällä ja molemmat sivut ottavat tuen lattiapinnoista. Levyn reunoissa oleva kitkanauha pitää levyn hyvin paikoillaan.
”MR”-tyypin Minirampit – ulkotilojen apu!
Miniramppi on oiva vaihtoehto sisäänkäyntien kynnyksiin. Verkkopintaiset rampit ovat luistamattomia myös talvella, vaikka ulko-oville kertyisikin lunta ja jäätä. Miniramppi on ihanteellinen ratkaisu kapeisiin sisäänkäynteihin, joissa on matala korkoero. Ramppimoduuleja voi yhdistää eri mittoihin ja vaikka 90 asteen kulmaan. Turvallisuuden lisäämiseksi tasoon saa myös luistosuojat.
Kodin muutostyöt vaikkapa sairaudesta kuntoutumisen tai liikuntaesteen takia ovat aina haastavia, mutta eivät ylitsepääsemättömiä. Onneksi eri valmistajilla on tarjota tuotteita ja ratkaisuja hyvinkin erilaisiin tiloihin ja tilanteisiin. Kannattaa hyödyntää alan ammattilaisten apua. Kuntien vammaispalveluiden sosiaalityöntekijät, fysioterapeutit ja esimerkiksi meidän esteettömyyskartoittajamme auttavat mielellään sopivan ratkaisun ja rahoituksen löytymisessä.
Ei kiusaa kynnys enää, ei!