Mustaa jäätä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Talvi tekee tuloaan ja sen mukana illat ja yöt ovat viileitä. Aamuisin ollaan vielä pakkasen puolella, vaikka iltapäivää kohti syysaurinko vielä lämmittääkin. Aamut ja jopa iltapäivät ovat hämäriä. Liikenneturvallisuusvirasto muistuttaakin meitä liikennekäyttäytymisestä ja heijastinten tärkeydestä. Heijastin, se halpa henkivakuutus!

Vaikka ensilumi olisikin sulanut, teiden ja jalkakäytävien pinnat ovat usein erittäin liukkaat, varsinkin aamuisin ja iltojen pimetessä. Jalankulkijalle lisäpitoa ja turvallisuutta tuovat mm. kenkiin asetettavat liukuesteet/kenkäsuojukset sekä heijastimet. Toisinaan näemme myös otsalamppuja etenkin juoksijoilla ja pyöräilijöillä. Kunnolliset talvirenkaat, nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen sekä yleinen tarkkaavaisuus liikenteessä vähentävät onnettomuuden riskiä autoilijoilla.

Myös esteettömyys olisi huomioitava pimeällä liikuttaessa. Enkä tarkoita esteettömyydellä nyt ramppia sinne tai luiskaa tänne – vaikka nekin ovat tärkeitä! Yleinen kulkureittien järjestys ja kunnossapito sekä riittävä valaistus olisi syytä huomioida näin pimeimpänä vuodenaikana. Pelkästään huono hämäränäkö voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Ollaanhan valppaita ja tarkkaavaisia liikenteessä ja otetaan kanssakulkijat huomioon!